Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

Πήλιο - Τσαγκαράδα: Η τέχνη να ζεις και να δημιουργείς

(Αναδημοσίευση από την εφημερίδα ΕΘΝΟΣ)


Μια καλλιτεχνική... συνωμοσία εξελίσσεται εδώ και χρόνια στην Τσαγκαράδα του Πηλίου.
 Η Ευαγγελία Μαρίνου και ο Δημήτρης Μανίνης έχουν αποτυπώσει την ίδια τους την ψυχή στα έργα τους -κεραμικά, γλυπτά, ζωγραφικά- τα οποία μπορείτε να αγοράσετε στο καλλιτεχνικό εργαστήρι τους, την «Eroterra». 
Εναν χώρο με μοναδική θετική ενέργεια, όπου κάποιες φορές οι συναντήσεις ανθρώπων οδηγούν σε συζητήσεις για την τέχνη, την ύπαρξη, την ψυχή, τον έρωτα, τον θάνατο. Και ενίοτε καταλήγουν σε αληθινές φιλίες
 «Πάνε 22 χρόνια από την ημέρα που εγκατασταθήκαμε στο Πήλιο. Από τη μια πλευρά σκέφτομαι ότι έτρεξε σαν νεράκι ο καιρός, κρίμα! 

Κι από την άλλη λέω ας μην είμαι αχάριστη: διότι ελάχιστοι είναι τόσο τυχεροί ώστε να έχουν βιώσει μια τέτοια πραγματικότητα. Τον πρώτο καιρό αναζητούσαμε αφορμές για να παραμένουμε διαρκώς έξω. Το ίδιο συμβαίνει και τώρα. 

Η κυρία Ευαγγελία Μαρίνου (οι φίλοι τη φωνάζουν Λίτσα) στο καλλιτεχνικό εργαστήρι «Eroterra», σημείο αναφοράς της σημερινής Τσαγκαράδας. 




Αλλά και μέσα να είσαι, όταν σηκώνεις το βλέμμα στο ανατολικό παράθυρο, μπροστά σου απλώνεται το πέλαγος. Κι όταν στρέφεσαι προς τα δυτικά, έξω απ’ το παράθυρο παραμονεύουν οι καστανιές και οι κατάφυτες πλαγιές του βουνού που ανηφορίζουν έως το στερέωμα. Οσο για τις ευωδιές, τι να σου πρωτοπώ! Κάθε εποχή έχει το δικό της άρωμα. Κι ύστερα είναι το φως. Εδώ, στο ανατολικό Πήλιο, νιώθεις ως να βρίσκεσαι σε ένα κοσμικό στούντιο. 

Πότε ανάβουν προβολείς στη θάλασσα, πότε στο βουνό, καθώς το φως βρίσκει ανοίγματα στα σύννεφα. Την άνοιξη κυριαρχεί το άγριο, λαμπερό κυανό. Το καλοκαίρι το φως γίνεται νωχελικό, υδαρές. Το φθινόπωρο ένα κίτρινο της ώχρας παρηγορεί το τοπίο. Τον χειμώνα, πάλι, ένα διαφανές γκρίζο-κυανό σε πείθει ότι ζεις στο παραμύθι που σου είχαν αφηγηθεί όταν ήσουν παιδί». Ποιητικός ο λόγος. Και πώς θα μπορούσε να ήταν διαφορετικός;



Ενας χώρος με θετική ενέργεια. Το ζεστό εκθετήριο του εργαστηρίου, με έργα κεραμικής και ζωγραφικής. 

Ο Δημήτρης Μανίνης και η Ευαγγελία Μαρίνου είναι καλλιτέχνες με ευαισθησίες μοναδικές και λόγο που δείχνει τη βαθιά τους μόρφωση και την εσωτερική ποιότητα που τους χαρακτηρίζει. 

Η «Eroterra», το καλλιτεχνικό εργαστήριο που έχουν δημιουργήσει στη συνοικία των Ταξιαρχών, στην Τσαγκαράδα, αποπνέει όλα αυτά τα χαρακτηριστικά τους.

 Ενας χώρος ζεστός και φιλικός, καθόλου δήθεν, που έχει γίνει «στέκι» για μυημένους και μη. Οι δίσκοι με τα γλυκά και τους ξηρούς καρπούς βρίσκονται μόνιμα πάνω στον ξύλινο πάγκο εργασίας που κυριαρχεί στον χώρο και η κλασική μουσική υπογραμμίζει, λες, την κάθε λέξη που αιωρείται στον αέρα.
Η ψυχή στο εργαστήρι και ο άνθρωπος που διατηρεί άσβεστη την έννοια της φιλοξενίας είναι η Ευαγγελία (Λίτσα για εμάς τους φίλους). Περιβάλλεται από δεκάδες ολοζώντανα έργα, δικά της και του συζύγου της, Δημήτρη Μανίνη, και όταν βρίσκει χρόνο δουλεύει εδώ τα κεραμικά της.

Δεν χρειάζονται ούτε καλούπια ούτε τροχός. Η Ευαγγελία μελετά τις φόρμες των αντικειμένων και δημιουργεί. 

Είναι φτιαγμένα από πηλό, κορδόνι-κορδόνι, χωρίς τροχό ή καλούπι. «Καθώς περνάει ο καιρός, μελετάω όλο και περισσότερο τις φόρμες που έχω ήδη δημιουργήσει. 

Εννοώ ότι αν και είναι ήδη γλυπτικές, τις ωθώ ακόμα περισσότερο προς τη γλυπτική, αναπτύσσοντας περαιτέρω την εσωτερικότητά τους.
Τελευταία με ενδιαφέρει η πρόκληση των αντικειμένων-γλυπτών που ταυτοχρόνως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε.

Για παράδειγμα, δοχεία που είναι κατάλληλα τόσο για σερβίρισμα όσο και για μαγείρεμα ξεκινούν με αφορμή ένα είδος «κουτάλας», που στον τόπο αυτόν τουλάχιστον χρησιμοποιούσαν σε κάθε σπίτι παλιά, κατασκευασμένης από αποξηραμένη νεροκολοκύθα».

Αν πετύχεις την κατάλληλη εποχή, το περπάτημα στην περιοχή της Τσαγκαράδας γίνεται επάνω σε ένα «μαγικό χαλί» από κάστανα.
Κυρίαρχοι στον χώρο είναι οι πίνακες και οι γλυπτές μορφές του Δημήτρη Μανίνη. 

Με πολλαπλά επίπεδα ανάγνωσης, όπως κάθε έργο του πολυπράγμονα καλλιτέχνη, ο οποίος ύστερα από πολύμορφες σπουδές ασχολήθηκε με τη συγγραφή μυθιστορημάτων, τη ζωγραφική, τη γλυπτική. Σπάνια θα τον βρείτε εδώ - διδάσκει στην Αθήνα. Ωστόσο, είναι παρών σε κάθε συζήτηση

«Ο Δημήτρης συγκεντρώνει έργα του για την επόμενη έκθεσή του. Δεν γνωρίζουμε πότε θα γίνει και πού. Βλέπεις, είναι και η ιστορία που ξεκίνησε με το εξωτερικό. Το 1995 είχε αφήσει σε γκαλερί στο Τορίνο ένα CD με έργα του, ζωγραφική και γλυπτική. Τον κάλεσαν να εκθέσει με την ευκαιρία των χειμερινών Ολυμπιακών του ‘96. Με αφορμή την έκθεση αυτή τον προσκάλεσε το διεθνές ίδρυμα «Antonio lad Ponce» να εκθέσει στην Μπιενάλε της Βενετίας, το 2009. Θα πρέπει να εκθέσει και πάλι στην Μπιενάλε το 2011 - πιθανότατα κυρίως νέα του γλυπτά».
(Το εργαστήριο «Eroterra» είναι ανοιχτό τον χειμώνα από τις 10.00 μέχρι τις 15.30, Σαββατοκύριακα και το απόγευμα. Το καλοκαίρι και τις γιορτές όλη την ημέρα, τηλ.: 24260 49490.)

ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΙ, ΣΤΟΧΑΣΤΙΚΟΙ
 
«Εδώ στο Πήλιο, με την προϋπόθεση ότι μπορείς να σκύψεις το βλέμμα στον πάγκο για να μη σε θαμπώνουν τα θαύματα, παράγεις έργο. Και ο Δημήτρης και εγώ έχουμε δημιουργήσει τόσα έργα που αν ζούσαμε στην πόλη, θα χρειαζόμασταν τετραπλάσιο χρόνο (αναφέρομαι στην ποσότητα, την ποιότητα άλλοι θα την κρίνουν)», λέει η Λίτσα Μαρίνου.


 «Ωστόσο, θεωρούμε ότι ο σημαντικότερος ρόλος της «Eroterra» είναι της κοινωνικής του διάστασης.

 Εδώ είχαμε τη σπάνια ευκαιρία να γνωριστούμε με εξαιρετικές προσωπικότητες. Με ανθρώπους ευαίσθητους, τρυφερούς, στοχαστικούς. Με τις συνθήκες διαβίωσης στον αστικό χώρο ακόμη και αν τέτοιας ποιότητας άνθρωποι βρίσκονται στη διπλανή πόρτα, ελάχιστες πιθανότητες έχεις να τους γνωρίσεις».

Ολόκληρο το δημοσίευμα με πολλές πληροφορίες για την Τσαγκαράδα βρίσκεται στο σύνδεσμο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου